miercuri, 14 decembrie 2011

Despre rujeola


Rujeola este cea mai frecventa dintre bolile copilariei. Este o infectie respiratorie, extrem de contagioasa, provocata de un virus. Declansarea bolii determina o eruptie cutanata raspandita pe tot corpul si simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra mare, tuse, secretii nazale si oculare. Semne sau simptome generale ale pojarului, este cunoscuta sub denumirea populara de pojar, cori sau bubat.
Printre simptome pot fi enumerate febra inalta, copilul are ochii plansi, ii curge nasul, tuseste, eruptii pe piele si mucoase. Sursa de infectie o reprezinta omul bolnav, prin intermediul picaturilor de secretie nazo-faringiana (stranut, tuse, vorbire).
Debutul bolii este de obicei brutal, cu febra mare (39-40 de grade Celsius), astenie, lipsa poftei de mancare. Ulterior copilul incepe sa stranute si sa-i curga nasul, sa tuseasca, i se inrosesc si lacrimeaza ochisorii si are vocea ragusita. Eruptia apare dupa 36 de ore pe mucoase. Apar semne specifice pe mucoasa bucala, faringiana, valul palatin, pilierii amigdalieni, mucoasa gingivala.
Eruptia cutanata este precedata de o accentuare a semnelor generale care se vor diminua dupa 3-4 zile. Initial, eruptia apare dupa urechi, apoi pe fata, in prima zi, pe gat, trunchi si membrele superioare a doua zi, iar a treia zi pe abdomen si membrele inferioare. Pot fi recunoscute dupa aspect: maculopapule (pete plane sau usor reliefate) rosii, rotunde, neregulate, cu dimensiuni intre 0,3 si 3 centimetri diametru care uneori pot forma placarde intinse. Dupa 2-3 zile incep sa dispara in ordinea aparitiei schimbandu-si culoarea in galben-cafeniu, pana dispar definitiv in 6-7 zile.
Chiar daca pojarul este cunoscuta pentru eruptiile cutanate raspandite pe tot corpul, primele simptome ale bolii seama cu cele ale unei raceli:
  • temperature ridicata,
  • ochi rosii si lacrimosi, secretie nazala,
  • tuse,
  • moleseala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu