luni, 17 octombrie 2011

How a laser printer works



Imprimantele cu laser realizeaza tiparituri de cea mai buna calitate, dar sunt mult mai scumpe. Cele mai multe imprimante laser tiparesc doar alb-negru, dar exista si modele mult mai scumpe (de peste 10 milioane lei) care pot tipari color.
Prezinta un numar de avantaje fata de cele inkjet. O calitate mai buna a negrului in documentele text, durata de viata si productivitate mai mari, cost mai scazut pe pagina, pot tipari pe medii cu grosimi si dimensiuni variate (plicurilor, cartilor de vizita, invitatii etc) s.a. [imprimanta laser marca HP]
Crearea imaginilor cu imprimanta laser se bazeaza pe actiunea unei raze laser. Aceasta "deseneaza" imaginea transmisa de computer dar nu direct pe hartie, cum s-ar putea crede, ci pe un cilindru incarcat electrostatic. Acest mic tambur rotativ - cartusul fotoconductor organic (OPC) - este acoperit cu un strat izolator care permite mentinerea unui campului electrostatic. Initial tamburul este incarcat pe intreaga sa suprafata cu sarcina pozitiva.
Ulterior, o raza laser scaneaza suprafata tamburului, distribuind selectiv puncte de camp negativ peste suprafata tamburului, ceea ce in final reprezinta imaginea finala. Suprafata de pe tambur este aceeasi cu cea de pe hartia pe care va aparea imaginea, fiecare punct de pe tambur corespunzand cu un punct de pe foaia de hartie. In prealabil hartia ce urmeaza sa fie tiparita este incarcata electrostatic cu sarcina opusa (negativa), fiind trecuta peste un fir incarcat electric.
Scrierea tamburului cu raza laser se face in linii orizontale. Dupa scrierea unei linii se roteste tamburul si se scrie urmatoarea linie. Cu cat rotatia tamburului este mai mica, cu atat rezolutia pe pagina este mai mare - pasul rotatiei pe o imprimanta laser moderna este de 1/600 dintr-un inch, ceea ce inseamna 600dpi rata rezolutiei verticale. Similar, cu cat numarul de puncte scrise in plan orizontal de raza laser este mai mare, cu atat rezolutia orizontala pe pagina este mai inalta. In timp ce tamburul se roteste pt. a antrena urmatoarea suprafata pt. tratamentul laser, suprafata deja scrisa este in contact cu tonerul. Tonerul este un praf negru foarte fin incarcat pozitiv.
Tonerul se topeste rapid si un sistem de fuzionare (role incalzite) aplica caldura si presiune pe hartia imprimata tonerul sa adere permanent. Ceara este ingredientul tonerului care face posibil procesul de lipire in timp ce rolele de fuzionare incalzesc hartia prin contact. Aceasta este cauza pentru care hartiile destinate imprimarii laser trebuie sa fie rezistente la temperatura.

Un comentariu: