luni, 10 octombrie 2011

Hartia autocopiativa



Hârtia auto-copiativă se foloseşte pentru formularele în mai multe exemplare. Dacă în trecut se folosea hârtia carbon, astăzi sunt de actualitate hârtii auto-copiative.
În principial, există diferite posibilităţi tehnice de obţinere a efectului auto-copiativ; astăzi sunt folosite pe scară largă aşa-numitele hârtii cu culori reactive.
La aceste hârtii, copia se realizează prin interacţiunea a două straturi: prima coală a unui set auto-copiativ este acoperită pe spate cu un strat donor de culoare, iar cea de a doua coală este acoperită pe faţă cu un strat acceptor de culoare. Între aceste două coli - pentru a obţine seturi de copiere multiplă - pot fi inserate aşa numitele coli CFB. Acestea sunt acoperite pe spate cu un strat donor şi pe faţă cu un strat acceptor de culoare.
* CB = coated back = acoperire de suprafaţă pe spatele colii cretate de hârtie, cu un strat acceptor de culoare
* CFB = coated front and back = acoperire pe faţă cu un strat acceptor de culoare şi pe spate cu un strat donor de culoare
* CF = acoperire pe faţă cu un strat acceptor de culoare
Prin presiunea mecanică, microcapsulele aflate în aceste straturi se sparg şi eliberează lichidul donor, respectiv acceptor, de culoare. Astfel, printr-o reacţie chimică, apare imaginea scrisă.
Gramajele standard ale hârtiilor sunt CB 56, CFB 53 şi CF 57 g/m².
Se pleacă de la premisa că un set de 4 coli asigură oricum lizibilitatea ultimei copii. În cazul tipăririi cu imprimante matriceale, se poate ajunge până la 8 coli.
În cazul unei depozitări corecte a hârtiei, păstrarea acesteia se poate garanta pentru 10 ani; testele au arătat însă că se poate atinge o durată sensibil mai mare, de până la 25 de ani. Timpul de păstare a informaţiei scrise pe hârtia auto-copiativă este stabilită la 5 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu